Norskprøve er en standardisert språkprøve med nivåer som følger et europeisk rammeverk. Den skal si noe om kandidatens muntlige og skriftlige norsknivå. I mange offentlige virksomheter stilles det nå krav om at nye ansatte skal kunne dokumentere norsk på nivå B1. Den skriftlige prøven tas digitalt på datoer som hvert år fastsettes av vox. At prøven tas på nett betyr blant annet at det stilles krav til kandidatens IKT-kunnskaper.
Skal dine ansatte ta norskprøve?
Prøven tas i to omganger og man melder seg opp til hver prøve som man selv ønsker.
1. Skriftlig prøve består av leseforståelse, lytteforståelse og skriftlig produksjon
2. Muntlig prøve består av en samtale med prøveleder og en annen kandidat, i påhør av sensor, og basert på oppgaver som prøveleder formidler.
Både muntlig og skriftlig prøve måler kommunikative ferdigheter. Kandidatens besvarelse vurderes etter forståelses- og formidlingskriterier – både bredde og grad av kontroll.
Det er mer informasjon om dette på nettsidene til VOX (åpnes i nytt vindu):
http://www.vox.no/Norsk-og-samfunnskunnskap/Norskprove/
VOX’ beskrivelser av B1-nivå her:
Lytte
«På nivå B1 kan man forstå enkel informasjon om dagligdagse eller jobbrelaterte emner og oppfatte både hovedbudskapet og detaljer når det snakkes tydelig. Man kan forstå hovedpunktene i klar, normert tale om kjente temaer knyttet til for eksempel jobb, skole og fritid. Man kan forstå hovedinnholdet i mange nyheter.»
Lese
«På nivå B1 kan man lese og forstå hovedinnholdet og detaljer i klare og enkle tekster om kjente emner knyttet til for eksempel arbeid, skole, hjem og fritid. Man kan oppfatte viktige punkter i korte, offentlige brev og dokumenter.»
Skriftlig
«På nivå B1 kan man skrive sammenhengende tekster med en del detaljer om kjente emner eller emner av personlig interesse. Man kan skrive korte rapporter med oppsummering, og man kan begrunne handlinger.»
Muntlig
«På nivå B1 kan man uttrykke seg enkelt og sammenhengende om kjente emner og emner av personlig interesse. Man kan kort begrunne og forklare egne meninger, erfaringer og planer. Man kan delta i samtaler i dagliglivet og på jobb, forutsatt at emnet er kjent, og at samtalepartneren snakker tydelig.»
Dette betyr at dialekter kan være vanskelig å forstå. Det betyr at skriftlige instrukser i en akademisk eller byråkratisk språkdrakt vil være vanskelig tilgjengelig, og at skriftlig arbeid ikke nødvendigvis vil være feilfritt, men forståelig.
Hva skjer når norsknivå B1 er oppnådd?
En leder må akseptere at norsknivå B1 allikevel er begrenset. Mange faguttrykk og bedriftens eget «stammespråk» læres best gjennom nær kontakt mellom norskspråklige ansatte og ansatte med norsk som fremmedspråk. Som leder kan du forsøke å legge til rette for arenaer der de ansatte får anledning til å snakke sammen. Vår erfaring er at et godt arbeidsmiljø er en enormt viktig katalysator i språklæring. Det dine ansatte har lært på kurs hos oss kan repeteres og praktiseres i det daglige livet i bedriften. Hvordan? Når? Med hvem?
Vi kan hjelpe deg med å komme i gang med opplæringen!
Vi har lang erfaring med å søke om midler til å heve norskkompetansen i virksomheter og er godkjent BKA-tilbyder, som gir din virksomhet prioritering i søknadsprosessen.
Vi tilbyr norskprøvekurs på forskjellige arbeidsplasser. Vi kartleggeer språknivå, og vi kan hjelpe deg med å finne deltakere til norskprøvekurs eller andre egnede kursopplegg, avhengig av nivå. Vi vil sørge for at pengene blir brukt på den mest hensiktsmessige måten for akkurat ditt behov.
Ta kontakt for mer informasjon:
Kristian Forselvtlf. 980 57 344
e-post: kristian.forselv@ude.oslo.kommune.no